Sosyal Kültürel Yaşam

İzmir’ de Yaşam

Erken Bronz Çağı`na kadar uzanan ve sayısız uygarlığın geçişine tanıklık etmiş 8.500 yıllık bir tarihe sahip olan İzmir, sağladığı tüm sosyal ve kültürel olanakların yanında, diğer büyükşehirlere göre ulaşım, barınma, iklim ve ucuzluk gibi önemli avantajlara sahiptir. İzmir’in tarihi ve doğal güzellikleri ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayınız.

Nüfusu, son sayımlara göre 3,5 milyonu aşan İzmir`de okuma-yazma oranı, kadınlarda; %87.4, erkeklerde ise; %96.3 gibi yüksek bir standarttadır. Bir üniversite kenti olan İzmir`de; Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Üniversitesi, Gediz Üniversitesi ve Şifa Üniversitesi olmak üzere 9 üniversite bulunmaktadır. İzmir`in ve Ege Bölgesi`nin ilk üniversitesi olan Ege Üniversitesi ise bir kampüs üniversitesinin tüm üstünlüklerini bir arada sunmaktadır.

Ege Üniversitesi, 1955 yılında Türkiye`nin dördüncü üniversitesi olarak İzmir`in Bornova ilçesinde 3.450 dekarlık bir alanda kurulmuştur. Türkiye`nin ve özellikle Ege Bölgesi`nin eğitilmiş insan gücü gereksinimini karşılamanın yanında, bölgenin; sanayi, ticaret, sağlık, sosyal ve kültürel alanlarda gelişimine, 1982 yılına kadar tek üniversite olarak katkıda bulunmuştur. 1982 yılında, bünyesinden Dokuz Eylül Üniversitesi`ni oluşturmuş, sonraki yıllarda Ege Bölgesi`ndeki tüm üniversitelerin kurulmasında ve gelişmesinde önemli roller oynamış, nihayet, İzmir`deki iki vakıf üniversitesinin garantörlüğünü üstlenerek, kurulmalarına olanak sağlamıştır. Günümüzde Ege Üniversitesi, Bölgenin ilk üniversitesi olma sorumluğunun bilinciyle İzmir ve Bölge üniversitelerinin farklı alanlardaki işbirliği platformlarına önderlik etmektedir.